Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Warszawie

https://warszawa.wios.gov.pl/pl/aktualnosci-i-komunika/komunikaty/654,KOMUNIKAT-MAZOWIECKIEGO-WOJEWODZKIEGO-INSPEKTORA-OCHRONY-SRODOWISKA-z-dnia-18052.html
23.11.2024, 17:12

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.
18.05.2012

KOMUNIKAT MAZOWIECKIEGO WOJEWÓDZKIEGO INSPEKTORA OCHRONY ŚRODOWISKA z dnia 18.05.2012 r. Śnięcie ryb w zbiorniku „Borki” w Radomiu

W związku ze śnięciem ryb w zbiorniku „Borki” w Radomiu, które miało miejsce w dniu 7 maja br., inspektorzy Delegatury WIOŚ w Radomiu pobrali próbki wody ze zbiornika „Borki” oraz z zasilających go w wodę rzek Mlecznej i Kosówki.

Próbki poddano analizie laboratoryjnej w zakresie 15 wskaźników fizykochemicznych.

Zarówno w wodzie zbiornika „Borki” jak i w jego dopływach tj. rzece Mlecznej i Kosówce stężenia zdecydowanej większości badanych wskaźników charakteryzujących stan fizykochemiczny wód, czyli warunki tlenowe, zasolenie, zakwaszenie i warunki biologiczne odpowiadały I lub II klasie jakości.

Przy zaporze czołowej zbiornika stężenie substancji rozpuszczonych w wodzie wynosiło 340 mg/l, a zawartość związków azotu i fosforu odpowiednio: 1,8 mgN/l i 0,17 mgP/l. Również stężenie detergentów anionowych było śladowe – poniżej granicy oznaczalności, tj. 0,1 mg/l.

Wyniki przeprowadzonych analiz nie wskazały na zanieczyszczenie wody zbiornika ściekami przemysłowymi.

Na wniosek WIOŚ badania wody przeprowadził również Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu. Jak wynika z przedstawionej informacji nie stwierdzono przekroczeń bakterii Escherichia coli/100 ml oraz liczby paciorkowców kałowych/100ml, co świadczy o dobrym stanie sanitarnym wody w zbiorniku. W dniu kontroli PPIS wizualna ocena wody również nie budziła zastrzeżeń.

Biorąc pod uwagę powyższe,  najbardziej prawdopodobną przyczyną śnięcia ryb była „przyducha” – czyli znaczne zmniejszenie ilości tlenu rozpuszczonego w wodzie zbiornika. Panująca w dniach wcześniejszych, poprzedzających śniecie, bardzo wysoka temperatura powietrza (powyżej 30 °C) spowodowała w płytkim zbiorniku „Borki” szybkie nagrzanie wody i zmniejszenie ilości tlenu rozpuszczonego w wodzie, co w konsekwencji mogło doprowadzić do uduszenia się ryb.

Opcje strony